För att hela Gotland ska kunna delta i den samhälleliga utvecklingen krävs ett planlagt och brett arbete med att säkra digitaliseringen. Oavsett om det handlar om företagarnas behov, elevers utveckling eller medborgarens möjligheter att bidra till den lokala samhällsdebatten, så krävs det att fiber- och mobilnät klarar kraven från användare och leverantörer.
Huvudmål
Fiber- och mobila nät på Gotland är redundanta och robusta (trafiken kan vändas, om nätet till exempel grävs av) och allmänt tillgängliga så att de kan bära dagens och morgondagens digitala tjänster.
Ansvarig organisation och befattning/roll
Bredbandsansvariga på Region Gotland och Länsstyrelsen i samverkan med lokala fiberföreningar, marknadsaktörer och Post- och Telestyrelsen
Insatsområde 1 Hela Gotland har möjlighet att ansluta sig till fiber
Huvudmål: Fibernätet är utbyggt på hela ön.
Delmål 1) Färdigställt fibernät på hela Gotland
Klardatum: 2016
Insatsområde 2 Redundant och robust fibernät
Huvudmål: Sockennäten används för utbyggnad av ett redundant fibernät som ger en robusthet som bär dagens och morgondagens samhällstjänster.
Delmål 1: Gotland är först i världen med att ha ett öppet och marknadsneutralt samhällsnät
De lokala näten är sammanbyggda till en redundant slinga (där trafiken kan vändas åt olika håll) vilket skapar en hög driftsäkerhet.
Klardatum: 2017
Förslag på finansiering: Post- och telestyrelsen, marknadens parter och invånarna
Delmål 2: Telestationer och framtida användare av trygghetstjänster har avbrottsfri kraft (UPS).
För att överbrygga elavbrott har telestationerna avbrottsfri kraft (UPS) och användare av samhällets trygghetstjänster har UPS:er i hemmen. Genom att målen nås klaras de krav framtida digitala samhällstjänster ställer på stabilitet i elnätet.
Klardatum: 2017
Insatsområde 3 Stabilt mobilnät
Huvudmål: Det mobila nätet på Gotland har kapacitet året runt för såväl telefoni som mobilt surfande.
Ansvarig organisation och befattning/roll: Bredbandsansvariga på Region Gotland och Länsstyrelsen tillsammans med lokala fiberföreningar och marknadsaktörerna
Delmål 1: De lokala näten har kompletterats med hotspots och WLAN.
Kompletteringen stärker möjligheterna att utnyttja digitala tjänster mobilt där det mobila nätet är svagt och för att göra punktinsatser vid större event eller specifika turistmål.
Klardatum: 2017
Ansvarig organisation: Marknadsaktörerna
Delmål 2: Gotland är pilotområde i Sverige för framtida mobila satsningar.
Klardatum: 2020
Insatsområde 4 ”Samverkansparaply” för fiberaktörer
Huvudmål: Det finns ett samverkansparaply för samverkan som ansvarar för övervakning, drift, underhåll och utveckling av Gotlands fibernät. Samverkansparaplyet omfattar samtliga aktörer som driver fibernät på Gotland.
Klardatum: 2015
Ansvarig organisation och befattning/roll: Region Gotland och Länsstyrelsen, bredbandsansvariga hos respektive organisation, tillsammans med lokala fiberföreningar och marknadsaktörerna
Insatsområde 5 e-tjänsteplattform driftsätts hos Region Gotland
Huvudmål: Att skapa förutsättningar för en helhet där den digitala kommunikationen från intressentens perspektiv enkelt och lätthanterligt samlas på en plats.
Ansvarig organisation och befattning/roll: Region Gotland, ledningskontoret/IT-strateg.
Delmål 1) e-tjänsteplattformen upphandlad och installerad
Plattformen ska kunna hantera kommunikation via olika digitala kanaler. Plattformen ska vidare vara möjlig att effektivt koppla ihop med befintliga och framtida verksamhetssystem inom regionen. Genom sammankoppling med Region Gotlands diariesystem kan t ex intressenterna få information om aktuell ställning i ärenden som de är berörda av. En utgångspunkt är att så långt möjligt prioritera öppna gränssnitt och öppen källkod.
Klardatum: 2016
Delmål 2) e-tjänsteplattformen driftsatt för de vanligaste tjänsterna
Klardatum: 2018
Delmål 3) e-tjänsteplattformen driftsatt för 90 % av tjänsterna
Klardatum: 2020
Insatsområde 6 System för samåkning och kollektivtrafikinformation driftsätts för hela Gotlands befolkning
Huvudmål: Att införa ett system som möjliggör för invånarna att hitta bra lösningar för resor. Det kan handla om såväl samåkningsforum som god information om vilken kollektivtrafik som kan användas. Syftet är att ge invånarna ökad service samtidigt som miljöbelastningen från trafiken minskas. Samordning ska ske mellan detta insatsområde och Öppna Data-arbetet.
Ansvarig organisation och befattning/roll: Region Gotland, IT-strateg och miljöstrateg, Arbetsgrupp där landsbygdsföreträdare ingår.
Delmål 1) Systemet är infört och har börjat användas
Klardatum: 2015