År 2030 kommer antalet personer i behov av vård och omsorg att vara markant större än idag. En del av strategin för att tillgodose detta ökade behov är att utöka och utveckla digitala tjänster för vård och omsorg, samt att digitalisera olika administrativa tjänster. En annan del av strategin är att fortsätta utveckla samverkan med Stockholms läns landsting.
Huvudmål
Hälsa, vård och omsorg är med stöd av digitalisering individanpassad och tillgänglig för alla.
Ansvarig organisation och befattning/roll
Socialförvaltningens e-hälsosamordnare och hälso- och sjukvårdsförvaltningens IT-strateg.
Insatsområde 1 Hemtjänst 2030
Huvudmål: Hemtjänsten 2030 erbjuder en god och individuell omvårdnad med digitala lösningar som ett naturligt komplement till fysiska möten och omvårdnadspersonalen har tid att vara hos de kunder som behöver det.
Ansvarig organisation och befattning/roll: Region Gotland, Socialförvaltningen
Delmål 1) Förstudie Hemtjänst 2030
Klardatum: 2016
Delmål 2) Hemtjänst 2030
”Hemtjänst 2030” är bilden av framtidens hemtjänst och ger en vägledning för vilka steg som ska tas för att nå dit. Projektet har redan 2020 resulterat i förändrade arbetssätt, kompetensutveckling av personalen samt utnyttjat digitalisering till att kombinera ny teknik och nya arbetsformer.
Klardatum: 2020
Insatsområde 2 Trygghetstjänster
Huvudmål: Säkra och attraktiva trygghetstjänster erbjuds till de brukare/patienter där tekniska lösningar kan vara ett komplement eller alternativ till fysiska möten.
Ansvarig organisation och befattning/roll: Region Gotland, Socialförvaltningen
Delmål 1) Digital nattillsyn
I dag får många brukare ett nattligt besök för att kunna känna sig trygga även på natten. Digital nattillsyn innebär att brukare får nattillsyn via kamera som komplement till fysiska besök. Detta ger trygghet, ökad delaktighet och bättre nattsömn för brukaren. Ett pilotprojekt angående Digital nattillsyn har genomförts. Målet för pilotprojektet är att i samtliga fall där digital nattillsyn kan anses vara en likvärdig insats med hembesök, erbjuds brukaren digital nattillsyn.
Klardatum: 2015
Delmål 2) Området e-hemtjänst har kartlagts
Minst fem trygghetstjänster som bör utvärderas har identifierats
Klardatum: 2018
Delmål 3) Minst tre trygghetstjänster erbjuds och används av brukarna på Gotland
Klardatum: 2020
Insatsområde 3 Förenklade ansökningar
Huvudmål: Att erbjuda e-tjänster som ger ökad delaktighet och förenklar ansökningsprocessen av olika tjänster inom hemtjänst, omsorg om funktionsnedsatta och inom individ- och familjeomsorgen. E-tjänsterna underlättar för såväl brukare som handläggare.
Ansvarig organisation och befattning/roll: Region Gotland, socialförvaltningen
Delmål 1) Minst tre e-tjänster som förenklar för brukaren att ansöka om olika tjänster är införda
Klardatum: 2016
Delmål 2) E-tjänster med integration till socialförvaltningens verksamhetssystem är införda
Klardatum: 2018
Insatsområde 4 Ökat patientinflytande i vården
Huvudmål: Öka patientens delaktighet och inflytande i vården genom att följa det nationella konceptet för eHälsa och införa de nationella e-tjänster som tillgängliggörs för invånarna via 1177 Vårdguiden.
Delmål 1) Införande av Webbtidbok
Invånarna ska ges ökade möjligheter att själva kunna boka, omboka och avboka sina tider hos vården.
Klardatum: 2018
Delmål 2) Tillgängliggörande av journalinformation
Invånarna ska ges ökade möjligheter att själva kunna ta del av information i sin egen journal, exempelvis remisstatus eller journaltext.
Klardatum: 2020
Insatsområde 5 Vård på distans
Huvudmål: Tillgängliggöra säkra webb- eller videolösningar samt internetbaserad vård och behandling som komplement till traditionella besök, för att minska resandet för vissa patientgrupper samt erbjuda alternativa former för vård.
Delmål 1) Patientbesök via video eller webb
Inom lämpliga områden erbjuda patienterna möjligheten att träffa vårdpersonal eller behandlare via video/webb istället för traditionellt mottagningsbesök.
Klardatum: 2017
Delmål 2) Internetbaserad vård och behandling
Inom lämpligt område erbjuda patienten möjligheten att få internetbaserad vård och behandling istället för traditionell behandling.
Klardatum: 2020