Dig-It > Kurser för allmänheten

Dig-IT Gotland är en ny satsning där 15 bärbara datorer och 15 surfplattor ställs till gotlänningarnas förfogande för att öka möjligheten för föreningar och andra sammanslutningar runt om på ön att få igång studiecirklar och verksamhet kring IT, inte minst på landsbygden.
 

- Vi hoppas att detta ska få stor spridning på ön och vi kommer arbeta aktivt för att tillföra erfarenheter från liknande satsningar på andra håll. Målet är att alla gotlänningar skall känna sig trygga med och kunna använda digitala tjänster till nytta och nöje.

Fokus är att hjälpa teknik- och resurssvaga gotlänningar – exempelvis pensionärer och invandrare. 

IP-Only har bidragit med hårdvaran till Gotland som nu finns utplacerade på Röda Korset i Slite, Visby och Hemse.

Dessa hårdvaror kommer att användas i kurser. Kurserna kommer att genomföras i samarbete med föreningar och organisationer – och alla med idéer kring utbildningsbehov är välkomna att höra av sig.

Aktuellt

Under november erbjuder Studiefrämjandet kurser för pensionärer. Där fokus ligger på hur man hanterar en mobil samt fortsättningskurs kring användning av surfplatta.

Efter nyår är det tänkt att komma igång med studiecirkel som tar sikte på hur du kan skydda dig själv på nätet.

Under vecka 41, eMedborgarveckan, arbetar de gotländska biblioteken extra mycket för att öka gotlänningarnas digitala delaktighet. eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. Kampanjen är en chans att samordna insatser som främjar ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet över hela landet.
 
Allt du vill veta om internet och lite till...
Samtal och frågestund om internets möjligheter och utmaningar nu och i framtiden
IT-experterna Hillar Loor och Crister Karlén håller i samtalet. Alla frågor är välkomna!
Plats: Almedalsbiblioteket, Sagorummet
När: måndag 9 oktober kl. 18:00
 
Vill du lära dig att använda mobil eller dator?
Välkommen till en lätt snabbkurs för nybörjare. 
Janne från Röda Korset och ungdomar från Puma Ungdomsgård hjälper dig att komma igång. Några datorer finns på plats men ta gärna med dig egen mobil eller dator.
Plats: Gråbobiblioteket
När: måndag 9 oktober kl. 17-19
 
Datakurs för nybörjare - hur fungerar en dator och vad kan jag ha internet till?
Kursen hålls på dari/persiska och arabiska. Lär dig hur man hittar information på internet, bokar biljetter hemifrån, skaffar e-post m m.
Plats: Klintehamns bibliotek
När: tisdag 10 oktober kl 18-20
 
CoderDojo - vill du lära dig att programmera och skapa egna spel?
Gratis kodskola för dig mellan 7 och 15 år.
Plats: Hemse bibliotek

 

När: onsdag 11 oktober kl 15-17 
2017-10-12 Höstrapport kring DigIT Gotland  från Studiefrämjandet

Lär dig grunderna med en läsplatta, andra studiecirkeln

Studiefrämjandet erbjöd fem pensionärer möjlighet att lära sig grunderna med en läsplatta vid tre tillfällen med start i september 2017. Detta är en del av projektet Dig-It Gotland.
 
Kurstillfälle 1
Vi presenterade oss och Janica berättade om Dig-It Gotland.
Önskemål och förväntningar
Stig och Monica: båda har läsplattor idag och läser tidningar och korsord, googlar och bokar biljetter. De vill veta mer om hur man fotograferar och kan jobba med bilder. De söker allmän kunskap och vill veta mer om vad som finns i form av appar. 
Eva: tycker inte om teknik men vill lära sig. Hon är nyfiken på hur det fungerar med läsplattan när man reser, internetanslutning och så.
Inger: har hållit på lite på jobbet tidigare men tycker det är annorlunda hemma, hon vill lära annat tex det här med appar. Vad har man dem till?
Lilian: vill ha en padda för att kunna läsa tidning och lösa korsord och lägga patiens. Vill lära mer om vad som finns. 
Håkan gick igenom upplägget för våra tre träffar. Samt svarade på frågan om vad skillnaden är på android och Ipad. Det är främst en smaksak vad man väljer. Skillnaden är nog främst att Apple och Ipad är något säkrare, det är inte vem som helst som kan och får göra appar för dem. 
Vi började med att bekanta oss med plattorna och lärde oss hur man ansluter till nätverk, till slut hade alla hade uppkoppling. Sedan gick vi vidare med att lära oss hemknapp, returknapp och liknande. Det ser lite olika ut på de olika plattorna. 
Efter fikat gick vi igenom det här med mejladress, såg till att alla hade det och övade på att mejla varandra. 
Vi lärde oss också hur man uppdaterar appar och hur man tar bort appar som man inte vill ha. Med detta nöjde vi oss för dagen.
Parkerade frågor: SVTplay, läsa/ladda ner bok, skärmorientering.
 
Kurstillfälle 2     
Vi började det andra tillfället med att Håkan gick igenom punkterna för dagen, sedan gick vi igenom vad deltagarna hade haft för sig sedan sist.
Inger hade övat på att skicka e-mail till Lilian och också fått svar.
Lilian hade mer testat att klicka runt och våga trycka på olika saker.
Stig hade ”lekt” lite och löst lite korsord.
Monica har det kämpigt med att hitta fram sitt lösenord till mejlen samt kämpar med DN för att få ordning på sitt abonnemang. 
Eva hade varit inne på inställningar och klickat runt lite, resultatet är en platta som fräser och morrar åt henne (något som Håkan fick hjälpa till att fixa).
Sedan repeterade vi vad vi gjorde förra gången och fick tillfälle att diskutera hur man egentligen vet att man har uppkoppling och hur man gör för att komma ut på internet. 
Vi prövade att ladda ner SVTplay-appen och Sveriges radio, alla testade runt. En fantastisk plats att ha tillgång till är ”Öppet arkiv” på SVT. Vi pratade lite allmänt om att playtjänsterna är bra eftersom det är tillgängligt för alla och över tid. Här landade vi också i att det inte går att ”råka” trycka på något så att man helt plötsligt är betalningsskyldig. Så att man ska känna sig trygg när man laddar ner något eller surfar på något.
Därefter pratade vi om hur man surfar på internet;  google, crome och safari – att det är som ett stort bibliotek med allt som någonsin skrivits. Tryck aldrig på något som blinkar och tryck bort tävlingar och liknande om du vill känna dig säker. Eniro och Hitta är två bra sidor om du söker efter personer. Tips kom från gruppen om birthday.se för att veta när folk fyller år.
Gruppen fick ett googletips som också blev en läxa. Om du vill precisera din sökning på google sätt citationstecken före och efter frasen eller ordet du söker på ”skriv frasen” annars söker det på alla orden i meningen. Alla fick i uppgift att gå hem och testa att söka på olika sätt och sedan se vad skillnaden blir.
De flesta i gruppen löser redan korsord så de som inte gjorde det fick hjälp och tips om hur man bäst laddar ner korsord.
Parkerade frågor: Facebook, patiens, använda plattan utomlands, youtube, sommarpratare och TV 12.
 
Kurstillfälle 3                                 
Håkan började med att gå igenom planen för dagen. Samt förhörde sig om hur det hade gått med ”läxan”. De skulle testa att googla med fraser och utan samt jämföra hur det blev. Deltagarna tyckte att det var ett bra sätt att öva sig på att söka via nätet och såg skillnaden i vad man fick upp när man sökte på olika sätt.
En fråga kom upp om vad hashtag # är. Vi pratade om att det är ett sätt att skapa kataloger eller mappar i sociala media och gav exempel på kampanjer som använder sig av det.
Nästa fråga var Skype, gruppen letade upp appen, laddade ner och skapade konton. Idag gick det troll i det hela och det var snudd på omöjligt att hitta varandra på skype men efter lite krångel löste det sig. Sedan prövade vi att skypa. För att det skulle funka bra fick vi gå in i olika rum och prata med varandra. 
Efter fikat fick alla ett litet kunskapstest där deltagarna fick ta reda på lite olika fakta samt ta en selfie, skriva en utvärdering och mejla den till Håkan och Janica.
Vi pratade om hur man gör om man vill surfa utomhus eller utomlands och beskrev dels vilken typ av abonnemang man behöver samt hur man gör för att surfa genom sin mobil. 
Håkan hade också kollat upp hur man hittade ”sommarpratarna” och det ska gå genom sr.se och leta på ”sommar&vinter”. Han hade också kollat upp hur man kan kolla på TV12 och det krävs ett C More abonnemang för att det ska fungera.
Deltagarna var väldigt nöjda och fyra stycken anmälde sig till fortsättningskursen i november.  
 
2017-05-22 DigIT Prova på kurs för seniorer

2017-05-22 Pressträff i Hemse

Ny satsning på digital kunskap för alla gotlänningar

DigIT Gotland är en ny satsning där 15 bärbara datorer och 15 surfplattor ställs till gotlänningarnas förfogande för att öka möjligheten för föreningar och andra sammanslutningar runt om på ön att få igång studiecirklar och verksamhet kring IT, inte minst på landsbygden.
 
- Vi hoppas att detta ska få stor spridning på ön och vi kommer arbeta aktivt för att tillföra erfarenheter från liknande satsningar på andra håll. Målet är att alla gotlänningar skall känna sig trygga med och kunna använda digitala tjänster till nytta och nöje, säger Region Gotlands bredbandskoordinator Anne Mousa Ståhl.
 
- Sedan vi grundades har vi hela tiden drivits av tanken på ett digitalt samhälle där alla är välkomna, och för att lyckas med det krävs både kunskap och hårdvara. Att vara med i denna satsning är därför naturlig för oss, säger Tommy Andersson, stadsnätschef IP-Only Gotland.
 
2017-04-05  

Pressrelease - IP Only skänker paddor och datorer till Röda Korset på Gotland för att stödja genomförande av delprojekt "Ökad IT-användning" inom den Gotlands Regionala Agendan (RDA). Detta är främst en satsning för teknik- och resurssvaga medborgare.

 

Utvecklingsområden

Kultur, fritid, idrott

  • Skapa digitalt stödda aktiviteter i samlingslokalerna på landsbygden
  • Ta upp erfarenheter och idéer från sockenbor
  • Aktivera alla
  • Stötta lokala satsningar genom samarbete med Gotlands Idrottsförbund och Gotlands Bildningsförbund Skapa

Ökad IT-användning

  • Identifiera de som inte använder IT
  • Ta reda på orsaken
    Se på möjligheter att underlätta användningen
  • Ta fram förslag på lösningar

 

Gå direkt till:

 

Visborgsallén 19
621 81 Visby

E-post: regionaldigitalagenda@gotland.se